ARHITEKTURA KAO INDUSTRIJSKI DIZAJN – otvorenje 1. prosinca 2016.

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe „Arhitektura kao industrijski dizajn“ autora prof. Ljubomira Miščevića, u četvrtak 1. prosinca 2016., u 19 sati, u Galeriji Modulor, Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb. Izložba će ostati otvorena do 20. prosinca 2016.

Ovo je osma autorova izložba u petnaest godina suradnje s Galerijom Modulor. Nakon pet izložbi o održivoj i energetski učinkovitoj arhitekturi („Sunčana arhitektura“ 2001., „Arhitektura niskoenergetske i pasivne kuće“ 2006., „Arhitektura kao energana“ 2009. i „Energetski gotovo nulta arhitektura“ 2013.) te tri tematske izložbe („Drvena urbana arhitektura Zagreba“ 2002., „Prostorne prepreke“ 2002. i „Arhitektura opeke“ 2007.), autor se ovoga puta bavi temom sinteze arhitekture i industrijskog dizajna. Kroz odabrane projekte i ostvarenja, počevši od urbane opreme, preko tipskih i predgotovljenih obiteljskih kuća različitih materijala i tehnologija gradnje, sve do inovacijskih i razvojnih projekata s naglaskom na održivosti, istražuje se i demistificira odnos arhitekture i tipske, kataloške ili serijske, odnosno industrijske proizvodnje.

ARHITEKTURA I INDUSTRIJSKI DIZAJN

Arhitektonska rješenja Ljubomira Miščevića jasno ukazuju na njegova temeljna opredjeljenja, a to su posvećenost procesima modernizacije i humanizacije prostornog oblikovanja sa čovjekom kao osnovnim polazištem u projektantskoj metodologiji. Pri tome se posebno ističe uvođenjem principa održivog i ekološki prihvatljivog dizajna u kreativni proces. Stoga se čini da je korištenje izraza dizajn u ovom slučaju sasvim primjereno, pogotovo ako definiramo pojam dizajn kao strateški proces rješavanja problema koji potiče inovacije, izgrađuje uspjeh u gospodarstvu i vodi prema većoj kvaliteti života pomoću inovativnih rješenja, ne samo u sferi funkcionalnog, nego i doživljajnog.

prof.mr.sc. Zlatko Kapetanović

SVEOBUHVATNI DIZAJNER I KULTURA INOVACIJE

Eskpertiza kolege Miščevića upućuje na brojne mogućnosti koje se otvaraju arhitekturi i dizajnu u metodološkom i projektnom povezivanju oko iste agende. K tome, njegovo iskustvo upućuje i na mogućnosti prepoznavanja kulture inovacije u području širem od svake pojedinačne discipline. Agenda za poticanje takve kulture svakako će biti orijentirana održivosti ljudske vrste u materijalnoj i simboličkoj sferi, održivosti pojedinca i društvene strukture.

prof.dr.sc. Feđa Vukić

PROSTORI KREACIJE U OKVIRIMA ODRŽIVE GRADNJE

Pasivna, niskoenergetska, zelena ili održiva kuća, pojmovi su koji sve više dominiraju medijima, ali i arhitekturom. Održiva gradnja nije samo deset centimetara stiropora više. Održivost podrazumijeva i činjenicu da kuća treba kroz više desetljeća zadovoljiti potrebe stanovnika. To znači i fleksibilan tlocrt koji će moći odgovoriti različitim potrebama i funkcijama. S druge pak strane uvijek prisutan izazov estetskog usklađivanja s novonaraslim tehnološkim zahtjevima čini arhitekturu jedinstvenom avanturom. Arhitekt Miščević svakim novim projektom dokazuje kako pravila održive gradnje ne znače sputavanje kreativnosti, nego, naprotiv, iznova se shvaćaju kao poticaj za drukčije i složenije interpretacije.

Toni Bešlić, dipl.ing.arh.

Ljubomir Miščević
Izložba
„Arhitektura kao industrijski dizajn“

Urbana oprema:

30. obljetnica Zagrebačke svjetiljke II (1986.)

– 1991. Natječajni projekt za Cvjetni trg
– III. nagrada – rad pod šifrom „H“ – Radovan i Ljubomir Miščević (II. nagrada nije dodijeljena)
– U izvješću Ocjenjivačkog suda stoji preporuka Gradskom zavodu za planiranje razvoja i zaštitu okoliša:
„Ocjenjivački sud predlaže investitoru da u daljnjoj razradi prvonagrađenog rada uključi elemente urbanog mobilijara – naročito kvalitetne rasvjete iz rada „H“,…“

Svjetiljka Europa (1991.)

– u sklopu uređenja interijera i terase Caffe Europa, Kino Europa, Varšavska, Zagreb

Urbana oprema – park Bundek, Zagreb (2005.-2007.)

– redizajn tipskog sanitarnog kontejnera – drvena obloga, pergola/paravan
– projekt gledališta – dizajn klupe s elementom oznake reda s integriranom parternom LED rasvjetom
– roštilji – jedinice sa 4 roštilja

Projekt ECO-SANDWICH:

Projekt ECO-SANDWICH – predgotovljeni ventilirani fasadni sustav od recikliranog građevinskog otpada; suradnja hrvatskih industrijskih tvrtki i znanstvenih institucija; prefabrikacija, industrijska proizvodnja, patentirani proizvod sa širokom mogućnosti primjene u novogradnji i (energetskoj) obnovi

Arhitektura:

Kuća P2 (1985.) i kuća V1 (1986.)

Katalog projekata obiteljskih kuća i zgrada Koprojekt (1993.)

– natječaj za tipske projekte nakon ratnih razaranja, pod pokroviteljstvom Ministarstva
– u katalog uvršteni projekti već prethodno izvedenih obiteljskih kuća V1 i P2
– na naslovnici kataloga projekt kuće V1

Tipska niskoenergetska kuća Y (2006.)

– Projekt tipske niskoenergetske (pasivne) kuće za tvrtku Ytong
– 2 realizacije? – Kuća Lipovec, Čazma; Kuća Žokvić, Zagreb

Linija tipskih kuća TD
– modularno projektirane DRVENE tipske kuće
– linearni i vertikalni rast, tipski element zida, ugaonog prozora, nadsvjetla, …

Prva ECO-SANDWICH KUĆA (2015.-2016.)

– prva realizacija ECO-SANDWICH fasadnog sustava; projekt tipske kuće (12 kuća) u Zelenom kvartu u Koprivnici
– ideja da svaka kuća istražuje određenu održivu tehnologiju ili materijal gradnje (drvo, slama, ovčja vuna, glina, konoplja…)

Samoodržive A+ kamp kućice (2016.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *